Get your own Digital Clock

Wednesday 23 November 2011

Resepi : Spageti Mamma Mia

Selalunya, kita menjamah hidangan lauk pauk pada waktu tengahari. Apa kata kita try resepi simple tapi ada gaya citarasa Itali.. Spaghetti Bolognese. Mudah dihidangkan dan boleh dinikmati pada bila-bila masa saja. Selamat mencuba...

Bahan-Bahan
  • Setengah paket spaghetti / makaroni juga) - rebus ikut arahan di paket
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 4 biji bawang putih - dicincang halus
  • 3-4 tangkai cili kering - dihiris nipis
  • Setengah tiub daging/ayam cincang
  • 1 tin kecil puri tomato (jika guna tomato segar, jadikan puri dari 3 biji tomato bersaiz sederhana)
  • 2 sudu besar cili kisar (jika suka pedas, letak lebih sikit)
  • 1 cawan air
  • 1 sudu kecil lada hitam/sulah
  • 1 sudu kecil serbuk oregano
  • 1 sudu kecil oregano kasar (flakes)
  • Gula & garam secukup rasa
p/s : boleh jgak menambah bahan lain seperti cendawan...gubahlah mengikut selera anda..
        lagi banyak tomato segar digunakan, lagi ummpphhh... 

Cara buat kuah:

01. Tumis bawang putih & hirisan cili kering hingga keperangan dan naik bau.

02. Masukkan daging cincang. Tumis hingga agak garing.

03. Masukkan puri tomato & cili kisar. Tambahkan air. Biarkan masak hingga pecah minyak.

04. Tambahkan lada, serbuk oregano, oregano kasar, gula dan garam. Masak lagi sehingga 
kering sedikit.

05. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan bersama daun parsli & serbuk keju parmesan (sekiranya ada).

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Panorama SMA Yayasan Khairiah

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More